Incepand cu anul editorial 2013-2014 puteti publica in revista noastra articole contra sumei de 30 lei/articol pe care ii veti depune in contul RO21BRDE340SV37012943400, deschis la banca BRD, titular cont Dragos Hutuleac. Confirmarea de plata o puteti face telefonic la 0742 281 934 sau atasati chitanta scanata alaturi de articolul trimis online. In acest pret intra eliberarea unei adeverinte de publicare, necesare portofoliului personal. Asteptam articolele dv. la adresa: edituracadrelordidactice@yahoo.com. PUBLICAM ORICE ARTICOL CARE SE INCADREAZA IN TEMATICA RUBRICILOR PE CARE LE DETINEM!!! Vă mulţumim!


Revista „Romania Azi" nu se vrea a fi „altfel”. Altfel sunt toate revistele. Noi vrem să fim numai diferiti. Diferiți în sensul ca vom promova normalul și firescul ca parte a cotidianului. Chestiuni care, la ora actuală, se află în contradicție. Evident, aceasta revista nu este nimic altceva decât o „aflare în treabă” a unor frustrați dar, totuși, parafrazând un fost prim-ministru, cititorii noștri sunt mai deștepți decât scriitorii altora. Așa că,vă rog, nu ne acordați nicio șansă. Adevărul e ca suntem foarte plictisitori. Tratăm exact aceleași probleme pe care le tratați și dumneavoastră care, normal, le tratați mult mai bine.

Nu, nu vrem sa trăim într-o lume mai bună. Aceasta este excelentă. Doar puțin prăfuită și neunsă. Scârție. În încercarea noastră de-a o unge, ne vom murdări mâinile cu cea ce se cheamă „societate”. O instituție menită să ajute omul dar care lucreză în detrimentul său. Singurul ei merit e acela că ne unește pe toți împotriva a ceva. Care este numele acelui ceva nu poate ști decât fiecare în parte.

Sincer, nu aveți niciun motiv sa ne citiți. Nu suntem geniali. Dar măcar încercăm.

Cu respect, Dragoș Huțuleac-editor
Membri onorifici: L.D. Clement, Emilia Guliciuc, Viorel Guliciuc

Colegiu redactional: Gabriela Alionte, Cornelia Bratu,Cristina Bîndiu, Daniela Ceredeev, Dandeş Albert Aurel,Marius Esi, Marius Cucu, Mitric Dănuţa, Gelu Clitnovici, Damian Gheorghiu, Corina Gheorghiu,Ovidiu Hutuleac ,Gabi Pîţu, Ilie Sauciuc

Colaboratori: Caciuc Adriana

Editor: Dragoş Huţuleac

Incepand cu anul editorial 2013-2014 puteti publica in revista noastra articole contra sumei de 10 lei/artico,l pe care ii veti depune in contul RO21BRDE340SV37012943400, deschis la banca BRD, titular cont Dragos Hutuleac. Confirmarea de plata o puteti face telefonic la 0742 281 934 sau atasati chitanta scanata alaturi de articolul trimis online. In acest pret intra eliberarea unei adeverinte de publicare, necesare portofoliului personal. Asteptam articolele dv. la adresa: revistaromaniaazi@yahoo.com. Vă mulţumim!
Revista apare in data de 24 a fiecarei luni.
Incepand cu anul editorial 2013-2014 puteti publica in revista noastra articole contra sumei de 30 lei/articol pe care ii veti depune in contul RO21BRDE340SV37012943400, deschis la banca BRD, titular cont Dragos Hutuleac. Confirmarea de plata o puteti face telefonic la 0742 281 934 sau atasati chitanta scanata alaturi de articolul trimis online. In acest pret intra eliberarea unei adeverinte de publicare, necesare portofoliului personal. Asteptam articolele dv. la adresa: edituracadrelordidactice@yahoo.com. PUBLICAM ORICE ARTICOL CARE SE INCADREAZA IN TEMATICA RUBRICILOR PE CARE LE DETINEM!!! Vă mulţumim!
Anul IV

ISSN 2067 – 5178

Recieve news about this website directly to your mailbox

Sănătatea-cel mai preţios dar (Oana Gurita)

Sănătatea-cel mai preţios dar

Prof. Oana Guriţă, Şcoala nr 8 Suceava

„Sănătatea nu este numai o problemă individuală, ci priveşte întreaga societate. Sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul este nimic.”
Schopenhauer
Păstrarea sănătăţii şi lupta contra bolilor se înscriu printre cele mai vechi preocupări ale omului. De altfel cuvântul sănătate care evocă o stare atât de preţioasă fiecăruia apare frecvent în vorbirea curentă nelipsind aproape niciodată cu ocazia urărilor de bine. Scrisorile strămoşilor noştri romani se încheiau de obicei cu urarea : Vale!(Fii sanatos!).
Anticii gândeau idealul perfecţiunii umane ca echilibru armonios între facultăţile intelectuale şi cele ale corpului. Dacă trupul este bolnav, spiritul pierde din vigoare. „Un organism sănătos este camera de oaspeţi a sufletului, un organism bolnav o închisoare” (Francis Bacon)
Corpul nostru este considerat de budişti un ulcior în care sălăşluieşte spiritul. În toate religiile, corpul este considerat sălaşul sufletului, puntea de legatură între sufletul nemuritor şi realitatea fizică, trecătoare .De aceea a avea grija de sănătatea ta înseamnă să te preocupe modul în care iţi aduni forţele pentru a lupta împotriva bolilor. Conform dictonului latin mens sana in corpore sano se înţelege că sănătatea corpului se va reflecta automat şi asupra minţii. Acest lucru este valabil şi în sens invers: unei minţi sănătoase îi corespunde un corp sănătos.
„...fără sănătate nimic nu contează...”
Iată o afirmaţie extrem de reală : putem avea orice, dar dacă nu ne putem bucura pe deplin de ceea ce avem, de viaţă….Ar avea sens să spunem, deci, “Sănătate, că-i mai bună decât toate !” ? Bineînţeles – cu toţii spunem asta ! Atunci, dacă o spunem, oare n-ar fi indicat să şi cunoaştem ce înseamna cu adevărat sănătatea ?
Definiţia Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii este : “Sănătatea este acea stare perfectă de bine în care se găseşte un individ din punct de vedere organic, spiritual şi social.”
Din alte puncte de vedere, sănătatea reprezintă starea în care fiinţa umană funcţionează optim în toate domeniile vieţii sale, în care se simte fericită cu adevărat şi în care se îndreaptă către realizarea potenţialului său interior maxim.Pentru ca funcţionarea optimă, fericirea şi realizarea potenţialului să poată avea loc, este necesar să avem sănătate fizică, mentală, emoţională şi spirituală.

Sănătatea fizică înseamnă buna funcţionare a organismului uman – a creierului, a tuturor organelor, sistemelor - ceea ce duce la o stare de vitalitate, putere interioară, claritate a minţii, atenţie, conştienţă.
Sănătate mentală reprezintă deschiderea minţii către tot ce este nou şi cu adevărat folositor pentru crearea unei vieţi armonioase. Înseamnă deschiderea către a citi, a auzi, a vedea, a discuta, a înţelege, a aplica idei, informaţii care s-au dovedit eficiente de-a lungul vremurilor sau care au fost descoperite de curând – toate acestea în scopul îmbunătaţirii continue a propriei vieţi. Înseamnă capacitatea de a gândi, analiza, crea, lua cele mai bune decizii raţionale care duc la liniştea, mulţumirea şi împlinirea sufletească.
Sănătatea emoţională înseamnă o bună gestionare a stărilor interioare prin care trecem zi de zi, emiterea către noi înşine şi în exterior a emoţiilor considerate pozitive. Acest lucru este foarte important, el având o influenţă directă benefică asupra sănătaţii fizice, aşa cum s-a dovedit deja. Înseamnă, în primul rând, acceptarea, grija, înţelegerea – faţă de noi înşine, în primul rând, şi apoi faţă de tot ceea ce ne înconjoară.
Sănătatea spirituală reprezintă un cumul al celor trei tipuri enunţate anterior şi, în plus : capacitatea de a-ţi propune şi de a duce la îndeplinire scopul cel mai înalt al vieţii tale; înţelegerea naturii lumii interioare şi exterioare (atât a ta cât şi a mediului în care trăieşti); abilitatea de a descifra şi de a crea, pentru tine, sensul propriei tale vieţi; credinţa în Dumnezeu, aşa cum îl înţelege fiecare.
Sănătatea reprezintă factorul cheie al adevaratei noastre vârste, vârsta biologica. În mod real, omul are trei vârste : vârsta cronologică („de pe buletin”, cea mai puţin importantă), vârsta biologică (ce indică gradul de funcţionare a sistemelor sale fiziologice : organe, glande, sisteme s.a.) şi vârsta psihologică (ce indică experienţa subiectivă, personală a cât de tânăr sau bătrân te simţi). Poţi avea cronologic 40 de ani, dar corpul tău fizic să funcţioneze din punct de vedere biologic la fel ca al unei persoane de 30 de ani, cu o stare de sănătate bună.
Deşi grija pentru sănătate este la fel de veche pe cât de veche este şi condiţia umană, în zilele noastre constatăm că, de cele mai multe ori, sănătatea devine importantă pentru noi doar atunci când lipseşte. Am început să lăsăm sănătatea pe un alt plan, în favoarea obţinerii altor valori: materiale (bunuri mobile, imobile etc), recunoaştere profesională. Muncim mult, chiar foarte mult, plecăm dimineaţa devreme şi ne întoarcem seara târziu acasă. Se acumulează stres, oboseală, corpul nu mai are timp să se refacă pentru că nu îi mai acordăm timpul necesar. Toata lumea spune că sănătatea reprezintă darul cel mai frumos cu care ne-a înzestrat natura, dar din nefericire este şi cea mai prost păzită, motiv pentru care se şi pierde aşa uşor. Vrem să fim sănătoşi, să trăim mult (unii se cred chiar nemuritori), şi să trăim şi bine.
,,Codru-i frate cu românul” - este binecunoscuta propoziţie pe care o ştim cu toţii din folclorul românesc. Adevărat este că oamenii au trait milioane de ani în comunitate cu natura, cu fauna, cu vegetaţia ei şi normal este ca ei să-şi extragă cele necesare traiului, să se îmbrace, să se hrănească şi să locuiască tot în natură. Şi tot din natura sa ia cele trebuincioase pentru a rezista bolilor si pentru a-şi apăra, conserva şi întări sănătatea. Din păcate oamenii s-au îndepărtat de natură şi de respectarea legilor naturale sau divine.
Mulţi contemporani cred că sănătatea reprezintă doar absenţa simptomelor, sau a oricărei stări de boală. ,,Nu mă doare nimic înseamnă că sunt sănătos!” Este greşit acest mod de gândire. Pe lângă lipsa stărilor de boală este imperios necesar ca funcţiile organismului nostru să se afle într-o stare de echilibru, energiile vitale să fie armonioase, precum şi cele mentale şi sufleteşti. Chiar dacă nu suferim de o boală anume, dacă sufletul nostru nu este împacat cu o anumita stare a lucrurilor, suntem neliniştiţi, avem gânduri care nu ne dau pace, acest lucru în timp se va transforma în boală.
A fi sănătos presupune să ai capacitatea de a-ţi desfăşura toate activităţile în care eşti angajat în bune condiţii, să poţi fi util atât ţie cât şi semenilor tăi. Cu cât gradul de vitalitate al unei persoane este mai ridicat cu atât nivelul sănătaţii este mai mare. Vitalitatea corpului este dată de energia de care dispune corpul la un moment dat.
Sănătatea este o importantă valoare şi resursă socio-umană, care trebuie protejată atât de medici, cât şi de specialişti aparţinând diverselor domenii ale ştiinţelor sociale. Boala nu este numai o problemă de biologie umană, ci şi o importantă problemă socială dependentă, pe de o parte, de factorii şi condiţiile mediului social, iar, pe de altă parte, de comportamentele, normele, valorile sociale, de deprinderile, obiceiurile şi stilurile de viaţă practicată de o anumită populaţie şi de grupurile sale componente.
Sănătatea reprezintă un înalt ideal social spre îndeplinirea căruia se orientează eforturile conjugate ale tuturor popoarelor. Sintetizând conţinutul acestui ideal într-o formă accesibilă şi comună diferitelor naţiuni şi popoare, preambulul statutului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii stipulează (apud G. Popescu şi S. M. Rădulescu, 1976, pag. 117): „A se bucura de cel mai înalt standard posibil de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei fiinţe umane, fără distincţie de rasă, religie, convingeri politice, condiţii economice şi sociale. Sănătatea tuturor popoarelor este fundamentală pentru obţinerea păcii şi securităţii şi este dependentă de cooperarea deplină între indivizi şi state…”, deci sănătatea reprezintă un bun şi un drept fundamental al omului. Menţinerea sănătăţii într-o stare bună este o condiţie obligatorie pentru dezvoltarea durabilă a oricărei naţiuni.
În măsura în care sănătatea este o valoare socială cu resurse inestimabile pentru colectivitate, necesitatea conservării şi promovării ei în rândul membrilor societăţii ar trebui să preocupe pe toţi cei care sunt interesaţi de bunul mers al societăţii.
Sănătatea grupurilor umane reprezintă o sinteză a grupurilor individuale. Sănătatea reprezintă marea bogăţie a lumii. Dreptul la sănătate al individului şi al colectivităţii umane reprezintă o componentă a eticii întregii societăţi, determinând acesteia gradul funcţionării sub principiul echităţii. Sănătatea este, pe de o parte, o calitate a vieţii, iar, pe de altă parte reprezintă şi o măsură a calităţii vieţii.
E ciudat să vedem cum toţi sunt din ce în ce mai preocupaţi de sănătate ca valoare primordială a marii majorităţi a populaţiei, dar fac foarte puţine pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Fumăm deşi ştim că nu este sănătos, mâncăm peste măsură deşi kilogramele în plus duc la îmbolnăviri, preferăm să ne relaxăm în faţa televizorului deşi activitatea fizică în aer liber ne-ar ajuta mult în funcţionarea optimă a organismului, piaţa este invadată de alimente pline de aditivi, conservanţi deşi toţi ştiu că nu sunt sănătoase, industriile poluează din ce în ce mai mult mediul înconjurător deşi acesta reprezintă casa nostră, consumismul, ca efect al globalizării, a devenit o nouă orientare deşi ştim că nu duce la nimic bun.
Precum s-a observat sănătatea ca valoare socială este indisolubil legată de alte valori cum ar fi: spiritualitatea, responsabilitatea, adevărul, binele, frumosul, dreptatea, libertatea, etc.
Dar cred cu tărie că fără sănătate nu te poţi bucura de nimic. Şi poate să-şi dea seama de asta oricine a avut măcar o gripă sau o durere cumplită de măsele. Ce să mai zicem de cei care au afecţiuni grave?...La întrebarea: „Care a fost cea mai fericită zi din viaţa ta?” răspunsul unei prietene a fost: „Ziua în care am început să merg”-menţionez că şi-a rupt tibia şi a stat trei luni la pat, a fost operată. Toate realizările ei de până atunci şi de după şi-au pierdut din importanţă în faţa restabilirii stării de sănătate.
Deşi toate celelalte valori sunt importante, fără sănătate acestea pălesc, lăsând loc deznădejdii şi durerii...
„A păstra sănătatea este o datoria morală şi religioasă, sănătatea este baza tuturor virtuţilor sociale şi ele nu mai pot fi utile atunci când nu suntem bine.”
(Samuel Johnson)
„Fiecare om este autorul propriei sale sănătaţi sau boli.”
(Buddha)
Bibliografie

• Ivan Aurel, “Medicina omului sănătos”, Ed. Medicală, Bucureşti, 1993
• http://www.ms.gov.md/ministry/press_service/1782 (PROIECTUL POLITICII NAŢIONALE DE SĂNĂTATE- Ion ABABII, Ministrul Sănătăţii )
• http://www.artarelaxarii.ro/stresul-si-artarelaxarii/518/starea-de-sanatate.html (Starea de sanatate-Florian)
• http://www.psihohipnoza.ro/lucrari-personale/dimensiuni-biopsihosociale-ale-sanatatii-si-bolii/
02/23/2010 22:57:41
hutuleacd
In numele libertatii absolute de exprimare, autorii raspund in mod direct de continutul materialelor publicate sub semnatura proprie
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one