Incepand cu anul editorial 2013-2014 puteti publica in revista noastra articole contra sumei de 30 lei/articol pe care ii veti depune in contul RO21BRDE340SV37012943400, deschis la banca BRD, titular cont Dragos Hutuleac. Confirmarea de plata o puteti face telefonic la 0742 281 934 sau atasati chitanta scanata alaturi de articolul trimis online. In acest pret intra eliberarea unei adeverinte de publicare, necesare portofoliului personal. Asteptam articolele dv. la adresa: edituracadrelordidactice@yahoo.com. PUBLICAM ORICE ARTICOL CARE SE INCADREAZA IN TEMATICA RUBRICILOR PE CARE LE DETINEM!!! Vă mulţumim!


Revista „Romania Azi" nu se vrea a fi „altfel”. Altfel sunt toate revistele. Noi vrem să fim numai diferiti. Diferiți în sensul ca vom promova normalul și firescul ca parte a cotidianului. Chestiuni care, la ora actuală, se află în contradicție. Evident, aceasta revista nu este nimic altceva decât o „aflare în treabă” a unor frustrați dar, totuși, parafrazând un fost prim-ministru, cititorii noștri sunt mai deștepți decât scriitorii altora. Așa că,vă rog, nu ne acordați nicio șansă. Adevărul e ca suntem foarte plictisitori. Tratăm exact aceleași probleme pe care le tratați și dumneavoastră care, normal, le tratați mult mai bine.

Nu, nu vrem sa trăim într-o lume mai bună. Aceasta este excelentă. Doar puțin prăfuită și neunsă. Scârție. În încercarea noastră de-a o unge, ne vom murdări mâinile cu cea ce se cheamă „societate”. O instituție menită să ajute omul dar care lucreză în detrimentul său. Singurul ei merit e acela că ne unește pe toți împotriva a ceva. Care este numele acelui ceva nu poate ști decât fiecare în parte.

Sincer, nu aveți niciun motiv sa ne citiți. Nu suntem geniali. Dar măcar încercăm.

Cu respect, Dragoș Huțuleac-editor
Membri onorifici: L.D. Clement, Emilia Guliciuc, Viorel Guliciuc

Colegiu redactional: Gabriela Alionte, Cornelia Bratu,Cristina Bîndiu, Daniela Ceredeev, Dandeş Albert Aurel,Marius Esi, Marius Cucu, Mitric Dănuţa, Gelu Clitnovici, Damian Gheorghiu, Corina Gheorghiu,Ovidiu Hutuleac ,Gabi Pîţu, Ilie Sauciuc

Colaboratori: Caciuc Adriana

Editor: Dragoş Huţuleac

Incepand cu anul editorial 2013-2014 puteti publica in revista noastra articole contra sumei de 10 lei/artico,l pe care ii veti depune in contul RO21BRDE340SV37012943400, deschis la banca BRD, titular cont Dragos Hutuleac. Confirmarea de plata o puteti face telefonic la 0742 281 934 sau atasati chitanta scanata alaturi de articolul trimis online. In acest pret intra eliberarea unei adeverinte de publicare, necesare portofoliului personal. Asteptam articolele dv. la adresa: revistaromaniaazi@yahoo.com. Vă mulţumim!
Revista apare in data de 24 a fiecarei luni.
Incepand cu anul editorial 2013-2014 puteti publica in revista noastra articole contra sumei de 30 lei/articol pe care ii veti depune in contul RO21BRDE340SV37012943400, deschis la banca BRD, titular cont Dragos Hutuleac. Confirmarea de plata o puteti face telefonic la 0742 281 934 sau atasati chitanta scanata alaturi de articolul trimis online. In acest pret intra eliberarea unei adeverinte de publicare, necesare portofoliului personal. Asteptam articolele dv. la adresa: edituracadrelordidactice@yahoo.com. PUBLICAM ORICE ARTICOL CARE SE INCADREAZA IN TEMATICA RUBRICILOR PE CARE LE DETINEM!!! Vă mulţumim!
Anul IV

ISSN 2067 – 5178

Recieve news about this website directly to your mailbox

Dragobetele: ziua indragostitilor (preluat de pe www.nordlitera.ro)

Dragobetele: ziua indragostitilor

Ziua de 24 februarie - când biserica ortodoxa sarbatoreste Aflarea Capului Sfântului Ioan - este consemnata în calendarul popular ca Ziua îndragostitilor (Dragobete), cunoscuta fiind si sub denumirea de Cap de primavara. Înainte vreme, când sarbatoarea îsi avea manifestarea din plin, era tinuta la date variabile (24-28 februarie, 1 si 25 martie), în diferite zone ale tarii. (Mihai Camilar)

În societatea traditionala româneasca, Dragobete, fiul Dochiei, era considerat a fi o divinitate mitologica (ale carei radacini pornesc înca din neolitic), patron al tinerilor îndragostiti, ce poate fi asemuit cu zeitatile dragostei de la vechii greci si romani (Eros si Cupidon). Chiar daca astazi nu se mai pastreaza decât cu totul insular din valentele vechii sarbatori, amintim, totusi, cum se desfasurau cândva (sec. XVIII-XIX) evenimentele acestei zile. Înca de dimineata, tinerii, îmbracati în haine de sarbatoare, se întâlneau în centrul satului sau în fata bisericii si, daca timpul era favorabil, porneau cântând în grupuri catre padure sau prin lunci în cautarea ghioceilor si a altor plante miraculoase. Fetele strângeau viorele si tamâioasa, pe care le pastrau la icoane, fiind folosite apoi în diverse farmece de dragoste. Tot în aceasta zi, femeile tinere si fetele strângeau zapada, din a carei apa, prin topire, îsi faceau rezerve pentru a se spala peste an. Ca sa ramâna întotdeauna frumoase si sa fie mereu iubite. Dragobete era si patron al bunei dispozitii: tinerii petreceau acum la o casa, în limitele unei morale desavârsite, fetele se înfruntau cu acuzatii de farmece facute pe ascuns pentru atragerea iubitilor, dar totodata se rosteau juramintele iubirii, Dragobete fiind de multe ori punct de plecare pentru viitoarele casnicii. Dar Dragobete era si un fel de "nas cosmic" al pasarilor de padure, din moment ce se credea ca acestea începeau sa se împerecheze din aceasta zi, din aceasta zi cautându?si cuiburile. De multe ori, flacaii petreceau din plin de Dragobete si prin satele vecine, ca sa le mearga bine peste vara. Dar, înainte ca sa ajunga la noi, mesajul sarbatorii a trebuit sa treaca printr-o tragica încercare a spiritului uman, sub semnul abandonarii si uitarii. Si este, de asemenea, de neiertat faptul ca un post national de televiziune a început înca din ianuarie sa faca valuri publicitare pentru Valentine's Day, neamintind nimic si de sarbatoarea autohtona a îndragostitilor. În goana spre Apus, la noi este celebrat un Valetin strain, ignorându-se ca mitologia româneasca ofera cu mult mai mult, pe Dragobete, cel care cândva trezea virtuti si simtaminte deosebite pentru tinerii din spatiul carpatic.
01/19/2010 21:05:10
hutuleacd
In numele libertatii absolute de exprimare, autorii raspund in mod direct de continutul materialelor publicate sub semnatura proprie
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one