Incepand cu anul editorial 2013-2014 puteti publica in revista noastra articole contra sumei de 30 lei/articol pe care ii veti depune in contul RO21BRDE340SV37012943400, deschis la banca BRD, titular cont Dragos Hutuleac. Confirmarea de plata o puteti face telefonic la 0742 281 934 sau atasati chitanta scanata alaturi de articolul trimis online. In acest pret intra eliberarea unei adeverinte de publicare, necesare portofoliului personal. Asteptam articolele dv. la adresa: edituracadrelordidactice@yahoo.com. PUBLICAM ORICE ARTICOL CARE SE INCADREAZA IN TEMATICA RUBRICILOR PE CARE LE DETINEM!!! Vă mulţumim!


Revista „Romania Azi" nu se vrea a fi „altfel”. Altfel sunt toate revistele. Noi vrem să fim numai diferiti. Diferiți în sensul ca vom promova normalul și firescul ca parte a cotidianului. Chestiuni care, la ora actuală, se află în contradicție. Evident, aceasta revista nu este nimic altceva decât o „aflare în treabă” a unor frustrați dar, totuși, parafrazând un fost prim-ministru, cititorii noștri sunt mai deștepți decât scriitorii altora. Așa că,vă rog, nu ne acordați nicio șansă. Adevărul e ca suntem foarte plictisitori. Tratăm exact aceleași probleme pe care le tratați și dumneavoastră care, normal, le tratați mult mai bine.

Nu, nu vrem sa trăim într-o lume mai bună. Aceasta este excelentă. Doar puțin prăfuită și neunsă. Scârție. În încercarea noastră de-a o unge, ne vom murdări mâinile cu cea ce se cheamă „societate”. O instituție menită să ajute omul dar care lucreză în detrimentul său. Singurul ei merit e acela că ne unește pe toți împotriva a ceva. Care este numele acelui ceva nu poate ști decât fiecare în parte.

Sincer, nu aveți niciun motiv sa ne citiți. Nu suntem geniali. Dar măcar încercăm.

Cu respect, Dragoș Huțuleac-editor
Membri onorifici: L.D. Clement, Emilia Guliciuc, Viorel Guliciuc

Colegiu redactional: Gabriela Alionte, Cornelia Bratu,Cristina Bîndiu, Daniela Ceredeev, Dandeş Albert Aurel,Marius Esi, Marius Cucu, Mitric Dănuţa, Gelu Clitnovici, Damian Gheorghiu, Corina Gheorghiu,Ovidiu Hutuleac ,Gabi Pîţu, Ilie Sauciuc

Colaboratori: Caciuc Adriana

Editor: Dragoş Huţuleac

Incepand cu anul editorial 2013-2014 puteti publica in revista noastra articole contra sumei de 10 lei/artico,l pe care ii veti depune in contul RO21BRDE340SV37012943400, deschis la banca BRD, titular cont Dragos Hutuleac. Confirmarea de plata o puteti face telefonic la 0742 281 934 sau atasati chitanta scanata alaturi de articolul trimis online. In acest pret intra eliberarea unei adeverinte de publicare, necesare portofoliului personal. Asteptam articolele dv. la adresa: revistaromaniaazi@yahoo.com. Vă mulţumim!
Revista apare in data de 24 a fiecarei luni.
Incepand cu anul editorial 2013-2014 puteti publica in revista noastra articole contra sumei de 30 lei/articol pe care ii veti depune in contul RO21BRDE340SV37012943400, deschis la banca BRD, titular cont Dragos Hutuleac. Confirmarea de plata o puteti face telefonic la 0742 281 934 sau atasati chitanta scanata alaturi de articolul trimis online. In acest pret intra eliberarea unei adeverinte de publicare, necesare portofoliului personal. Asteptam articolele dv. la adresa: edituracadrelordidactice@yahoo.com. PUBLICAM ORICE ARTICOL CARE SE INCADREAZA IN TEMATICA RUBRICILOR PE CARE LE DETINEM!!! Vă mulţumim!
Anul IV

ISSN 2067 – 5178

Recieve news about this website directly to your mailbox

De ce vreau să fiu mentor? (Adriana Caciuc)

De ce vreau să fiu mentor?

Prof. ADRIANA CACIUC, Şcoala nr. 1 „Al. I. Cuza” Fălticeni, jud. Suceava

De ce vreau să devin mentor? Care sunt lucrurile care mă motivează şi care sunt sursele de dezamăgire ale profesiei de mentor? Acestea sunt întrebările la care voi încerca să răspund. Aş putea să spun că mentor eşti ales să fii. Şi nu ales de soartă, noroc, ci de un om care are nevoie de tine pentru a scurta drumul lui către ceva, cel mai adesea o reuşită. Am fost de câteva ori până acum în ipostaza de mentor şi cel mai adesea m-am simţit ca un ghid, o persoană care indică o scurtătură, care îndrumă, care te ajută să eviţi prăpăstiile, dar care te lasă să îţi alegi singur drumul.
Ce înseamnă să fii mentor? Din punctul meu de vedere mai întâi trebuie să fii un bun profesor, este un angajament ce trebuie luat doar dacă simţi şi ştii că poţi oferi ceva, dacă poţi să îţi asumi acest risc ce implică o enormă răbdare, multă muncă (pregătirea profesională nu se încheie niciodată), iar uneori rezultatele se lasă greu aşteptate. Mentorul are conştiinţa misiunii sale, obligaţia de a observa şi de a evalua, disponibilitatea de a da sugestii, aptitudinea de a organiza procesul de îndrumare. Întrebarea pe care mi-o pun este dacă pot face toate acestea şi încă multe altele....Răspunsul este DA, iar asta nu înseamnă că sunt lipsită de modestie. Mă consider o persoană competentă şi perseverentă, cu o cultură generală bogată, pe care sunt capabilă să o împărtăşesc discipolilor mei. Sunt capabilă de efort suplimentar în cazul în care vreau să realizez un lucru anume şi mă consider o persoană valoroasă pentru societate, niciodată nu mă mulţumesc cu ce am, ci caut ceea ce aş putea avea.
Cum mă văd ca mentor? Un model demn de urmat şi mai ales un motivator. I-aş ţine pe discipoli în priză şi nu i-aş lăsa să lenevească, ci i-aş învăţa cum să-şi folosească la maxim resursele, pentru a creşte rapid. I-aş provoca pe studenţi să scoată la iveală ce au mai bun, să folosească aceste resurse la maxim şi să renunţe la ceea ce îi ţine pe loc.
Pentru mine, a fi mentor e un dublu câştig- o parte pentru studentul pe care îl îndrum şi o parte pentru mine, bucuria că am contribuit la creşterea cuiva. Mi se pare foarte important.
Ca mentor, am pasiunea de a contribui mereu la ceva, pasiune cu care cred că te naşti ori vine din faptul că ai acumulat foarte multă experienţă pe care vrei să o împărtăşeşti. Ce am făcut până acum a fost să-i îndrum pe cei care mi-au cerut ajutorul, să-i ajut să-şi atingă obiectivele pe care şi le-au asumat. Cred că pot şi sunt un bun mentor pentru că sunt o persoană cu experienţă relevantă în domeniul în care lucrez, o persoană care a ajuns acolo unde doreşte să fie la acest moment, dar care încă are planuri pentru viitor, o persoană cu abilităţi şi comportamente demne de urmat. Pot îndeplini mai multe roluri: antrenor, consultant, trainer, resursă sau factor de care are nevoie discipolul în atingerea unui obiectiv. Consider că pot contribui cu adevărat la dezvoltarea personală şi profesională a unui debutant, dar nu oferind soluţii, ci îndrumându-l pe el să le găsească. Pentru mine, mentoratul nu reprezintă doar împărtăşirea experienţei profesionale, ci presupune găsirea împreună de puncte comune care să ducă la un deznodământ de succes. Totul depinde ce ceea ce îşi doreşte discipolul. Mentoratul înseamnă conştientizarea punctelor tari, dar şi a celor slabe, precum şi definirea profilului psihologic a celor două entităţi implicate în acest proces.
Obligatoriu, fiecare avem nevoie de mentori pentru a ajunge la performanţă, pentru a ne dezvolta ca oameni. Consider ca poti fi mentor pentru un număr limitat de persoane, relaţia de mentoring presupune raporturi interpersonale apropiate. Un mentor poate avea un impact hotărâtor asupra unui tânăr debutant: se identifică cu el din mai multe puncte de vedere: al valorilor şi idealurilor comune, al trăsăturilor de caracter şi al modalităţilor de acţiune. Ca mentor pot să îl grăbesc în parcurgerea unor etape, îl ajut să identifice riscuri, să găsească soluţii şi să vadă oportunităţi cu o mai mare viteză decât în mod normal. Îl pot încuraja să ţintească cât mai sus, pentru ca nu există limite, doar cele pe care ni le construim singuri.
Calitatea pe care o am şi cea mai evidentă la un mentor este empatia, capacitatea de a se conecta la ceilalţi, de a-i înţelege, de a le simţi temerile, dar şi curajul şi forţa interioară, atunci când nu şi le cunosc. Aceasta este, în opinia mea, şi principala calitate a unui lider.
Mă consider o persoană care îi poate învăţa pe alţii lucruri, îi modelează, le trasează o conduită morală şi profesională, le lansează provocări, îi încurajează să îşi depăşească limitele şi îi sprijină atunci când au temeri. Cum pot ajuta debutantul? Prin perfecţionarea aptitudinilor şi competenţelor pentru meseria de profesor, prin dezvăluirea unor mici secrete profesionale, prin împărtăşirea valorilor morale, îl ajut să se bucure de apreciere şi recunoaştere profesională, identific şi încurajez calităţi de care nu era conştient, investesc timp, cunoaştere şi răbdare în debutanţii care îşi doresc să fie buni profesori.
Cea mai mare mulţumire pe care consider că o pot avea ca mentor sunt rezultatele şi progresul în carieră realizate de debutanţi.
04/23/2010 22:49:51
hutuleacd
In numele libertatii absolute de exprimare, autorii raspund in mod direct de continutul materialelor publicate sub semnatura proprie
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one