Incepand cu anul editorial 2013-2014 puteti publica in revista noastra articole contra sumei de 30 lei/articol pe care ii veti depune in contul RO21BRDE340SV37012943400, deschis la banca BRD, titular cont Dragos Hutuleac. Confirmarea de plata o puteti face telefonic la 0742 281 934 sau atasati chitanta scanata alaturi de articolul trimis online. In acest pret intra eliberarea unei adeverinte de publicare, necesare portofoliului personal. Asteptam articolele dv. la adresa: edituracadrelordidactice@yahoo.com. PUBLICAM ORICE ARTICOL CARE SE INCADREAZA IN TEMATICA RUBRICILOR PE CARE LE DETINEM!!! Vă mulţumim!


Revista „Romania Azi" nu se vrea a fi „altfel”. Altfel sunt toate revistele. Noi vrem să fim numai diferiti. Diferiți în sensul ca vom promova normalul și firescul ca parte a cotidianului. Chestiuni care, la ora actuală, se află în contradicție. Evident, aceasta revista nu este nimic altceva decât o „aflare în treabă” a unor frustrați dar, totuși, parafrazând un fost prim-ministru, cititorii noștri sunt mai deștepți decât scriitorii altora. Așa că,vă rog, nu ne acordați nicio șansă. Adevărul e ca suntem foarte plictisitori. Tratăm exact aceleași probleme pe care le tratați și dumneavoastră care, normal, le tratați mult mai bine.

Nu, nu vrem sa trăim într-o lume mai bună. Aceasta este excelentă. Doar puțin prăfuită și neunsă. Scârție. În încercarea noastră de-a o unge, ne vom murdări mâinile cu cea ce se cheamă „societate”. O instituție menită să ajute omul dar care lucreză în detrimentul său. Singurul ei merit e acela că ne unește pe toți împotriva a ceva. Care este numele acelui ceva nu poate ști decât fiecare în parte.

Sincer, nu aveți niciun motiv sa ne citiți. Nu suntem geniali. Dar măcar încercăm.

Cu respect, Dragoș Huțuleac-editor
Membri onorifici: L.D. Clement, Emilia Guliciuc, Viorel Guliciuc

Colegiu redactional: Gabriela Alionte, Cornelia Bratu,Cristina Bîndiu, Daniela Ceredeev, Dandeş Albert Aurel,Marius Esi, Marius Cucu, Mitric Dănuţa, Gelu Clitnovici, Damian Gheorghiu, Corina Gheorghiu,Ovidiu Hutuleac ,Gabi Pîţu, Ilie Sauciuc

Colaboratori: Caciuc Adriana

Editor: Dragoş Huţuleac

Incepand cu anul editorial 2013-2014 puteti publica in revista noastra articole contra sumei de 10 lei/artico,l pe care ii veti depune in contul RO21BRDE340SV37012943400, deschis la banca BRD, titular cont Dragos Hutuleac. Confirmarea de plata o puteti face telefonic la 0742 281 934 sau atasati chitanta scanata alaturi de articolul trimis online. In acest pret intra eliberarea unei adeverinte de publicare, necesare portofoliului personal. Asteptam articolele dv. la adresa: revistaromaniaazi@yahoo.com. Vă mulţumim!
Revista apare in data de 24 a fiecarei luni.
Incepand cu anul editorial 2013-2014 puteti publica in revista noastra articole contra sumei de 30 lei/articol pe care ii veti depune in contul RO21BRDE340SV37012943400, deschis la banca BRD, titular cont Dragos Hutuleac. Confirmarea de plata o puteti face telefonic la 0742 281 934 sau atasati chitanta scanata alaturi de articolul trimis online. In acest pret intra eliberarea unei adeverinte de publicare, necesare portofoliului personal. Asteptam articolele dv. la adresa: edituracadrelordidactice@yahoo.com. PUBLICAM ORICE ARTICOL CARE SE INCADREAZA IN TEMATICA RUBRICILOR PE CARE LE DETINEM!!! Vă mulţumim!
Anul IV

ISSN 2067 – 5178

Recieve news about this website directly to your mailbox

Numarul VIII/2010România – o ţară asasinată economic

Dragoş Huţuleac

Datorită educaţiei primite, avem impresia că războiul este carecterizat numai prin violenţe armate. Avem credinţa că dacă nu se trage cu tunul, e pace. Iar această plasticitate a conflictelor armate ne este oferită mereu, ca metodă de manipulare, prin războiuri de 5 minute, televizate şi bine regizate în urma cărora oftăm uşuraţi şi ne facem cate-o cruce temeinică: Ci di ghini, tu leliţă, că îi pace pi la noi!!! Astfel, celelalte neajunsuri care ne macină existenta de zi cu zi, le trecem în plan secund, iar umilinţele din ce în ce mai mari la care suntem supuşi, pălesc în faţa unui idiot din Irak ce aruncă o grenadă în nişte soldaţi americani (sau români), care oricum nu aveau ce căuta acolo.
„Sunt două metode de a cuceri şi a înrobi o naţiune: una este prin sabie, a doua prin îndatorare” afirmă, în cunoştiinţă de cauză, John Adams. Cine nu-l cunoaşte pe acest domn vechi, dar nu învechit, să facă bine să se intereseze de persoana m’nealui. O astfel de cunoştiinţă face bine oricui, oricând. Pornind de la ipoteza lansată mai sus, e lesne de făcut o paralelă cu situaţia actuală a României şi vom descoperi, fără a fi grozavi analişti politici sau sociologi că ţară noastră se află deja sub ocupaţie. Această situaţie este creată de aşa zişii „asasini economici”, materializaţi în acele state care nu îşi permit să nu fie puternice.
Metoda folosită de aceşti asasini are un scenariu clasic: identifică ţări cu resurse naturale bogate, işi plasează oamenii din timp în funcţii cheie, duc economia de râpă în cîţiva ani, apoi aranjeaza un împrumut masiv între ţara respectivă şi Banca Mondială, FMI sau alte instituţii care le deservesc scopurile. Şmecheria constă în faptul că banii respectivi nu ajung practic, în aconomia acelei ţări, ci la marile companii internaţionale care, vezi doamne, ajung sa lucreze la infrastructura ţării respective. Astfel se investeşte în autostrăzi, companii energetice, porturi etc., demersuri care fac bine companiilor respective şi ţarilor din care acestea provin. Evident, vor fi câteva persoane foarte bogate din ţara experiment (recte România) care se vor prospera, dar acţiunile economice respective, nu au efect asupra populaţiei de masă. Vă pare cunoscut scenariul?
Ce se întâmplă mai departe... Datoriile acumulate sunt aşa de mari, încît nu mai pot fi plătite şi brusc, asasinii cu pricina au chipuri. Numai că pozeaza în salvatori care cică ne-ar ajuta, ne-ar plăti datoriile dacă: le dăm petrolul ieftin (vezi afacerea Petrom, subsolul Mării Negre), aurul ieftin (vezi Rosia Montana), să le permitem să deschidă baze militare pe teritoriul nostru (vezi baza militara Kogalniceanu), să privatizăm companiile de electricitate (vezi EON), să le vindem ieftin întreprinderi, să privatizam întreprinderi, instituţii financiare (vezi BCR, CEC)..iar lista poate continua....
Vom fi reduşi la tăcere ca stat dacă nu trezim din amorţeala ce ne-a cuprins. Trebuie odată pentru totdeauna să conştientizăm locul nostru între popoarele lumii. Şi oriunde am sta pe harta prezentului istoric, oriunde ne-ar trimite circumstanţele acestei politici globale căreia în mod vădit nu-i facem faţă,să nu stăm în genunchi.... Eu unul, nu mă simt bine în ipostaza de slugă.


Scurta incursiune in spiritualitatea românească

Dragos Hutuleac

Încercarea noastră, ca popor, să fim pe placul tuturor, nu are nicio şansă dacă nu ne placem noi înşine. De la acestă ipoteză au pornit toţi autorii pe care ii vom invoca in cele ce urmează. Chiar şi în momentele când aceştia s-au săturat de România, nu au fost niciodată sătui de spiritul ei. De aceea au putut clădi ceva reprezentativ pentru neamul nostru.
Vom incepe cu Eminescu care va rămâne pe veşnicie în conştiinţa poporului nostru, ca fiind poetul său naţional. Dar el a fost, după câte am observat, mai mult decât atât. A crezut în destinul neamului său într-atât, încât s-a făcut una cu dânsul. De aceea în el s-a întrupat toată poezia poporului nostru. Durerile, bucuriile şi nevoile sale se confundă cu cele ale neamului care şi-a găsit în poet purtătorul de cuvânt. Când îl studiezi pe Eminescu, simţi că studiezi pe tine însuţi, pe tine tainicul şi veşnic nemulţumitul. Ce-a făcut Eminescu? A căutat modalităţi prin care frumuseţea spiritului autohton să poată fi exprimat la nivelul celui european. Pentru că, numai aşa vom putea deveni vizibili pe harta culturală a lumii.
Constantin Rădulescu-Motru şi-a îndreptat atenţia spre România tainică, alchimică, creatoare de principii ireductibile în faţa schimbărilor de formă de la începutul secolului XX. El a arătat că, prin ignorarea culturii tradiţionale, aşa săracă cum pare ea la prima vedere, punem bazele unei societăţi care nu are niciun viitor în posibilul istoriei. Incursiunea lui în psihicul poporului român, ne-a arătat că acesta are o personalitate total diferită faţă de celelalte popoare ale lumii. De aceea viitorul său trebuie construit pe temeiuri care să corespundă adevărului său lăuntric. Caracterul gregar al sufletului românesc trebuie înlăturat, dar nu dat uitării. Pentru că numai dorită lui s-a păstrat unitatea limbajului şi a componentei etice autohtone. Datorită lui am rezistat ca neam. Aşadar, conchide autorul român, trebuie luat în considerare atunci când vine vorba de planurile de viitor ale culturii române. Numai înţelegând rostul lui, în structura neamului românesc, putem discerne cu privire la viitorul pe care vrem să ni-l asumăm în noua aşezarea a valorilor care vor defini poporul român.
Mircea Florian, încearcă o abordare critică asupra procesului de naţionalizare a filosofiei. Potrivit opiniei sale, acesta nu-şi are rostul. Filosofia s-a concentrat tot timpul pe aflarea adevărului suprem şi nu şi-a pus nicicând problema naţionalităţii sale. Dar, totuşi, filosoful nu contestă că fiecare popor în parte are un specific al său prin care se raportează la lume, o metodă proprie de abordare a problemelor existenţiale, care se datorează matricii modelatoare a culturii din care se trage. Iar tocmai acestă matrice nu poate fi ignorată. În ea se regăsesc resursele creatoare ale neamului ce o revendică.
Mircea Eliade ne-a iniţiat în România mistică. Acea Românie a miturilor, a obiceiurilor tradiţionale cu substrat metafizic, prin care omul arhaic încearcă să găsească răspunsuri la întrebările fundamentale ale lumii. Apropierea ţăranului român de ritmurile cosmice cît şi creştinismul său primar, duce la acea Liturghie Cosmică în care, Universul, coabitează în deplină armonie cu efemeritatea lumii umane. Astfel, arhaismul folclorului românesc a salvat un patrimoniu ce aparţinea creştinismului în genere, dar pe care procesele istorice l-au anihilat. E vorba despre viziunea creştină asupra naturii. Acest fapt, consideră Eliade, nu este lipsit de importanţă acum când cultura asiatică încearcă să-şi recapete locul cuvenit în istorie.
Cu ajutorul lui Mircea Vulcănescu, am aflat că neamul nostru este o realitate etnică, o realitate vie de trecut retrăit, de prezent actualizat şi de viitor ca destin care va fi mereu problematizat de către fiecare nouă generaţie apărută în istorie. Că asupra spiritului românesc, s-au exercitat de-a lungul veacurilor, diverse ispite ca cea greacă, romană, bizantină, slavă, franceză, germană, orientală dar şi tracică. Că, spre deosebire de occidental, în care raţiunea vrea să pună ordinea ei în lucruri, aici, la noi, ai sentimentul înfrăţirii omului cu lucrurile din jur, cu sentimentul omului care trăieşte integrat în armonia măsurii fireşti a sferelor, în care proporţiile dintre ceea ce trăieşte omul şi ceea ce exprimă, se topesc în aceeaşi armonie a lumii. !!!!!!!
Constantin Noica ne-a învăţat despre dor şi matca sa stilistică. Despre morfologia cuvintelor arhetipale în care se regăseşte esenţa spiritualităţii autohtone a unui popor. Pentru el, cuvântul nu este o exprimare a gândurilor, ci mai degrabă o întrupare a lor. În cuvinte, crede Noica, se întâmplă să-ţi aminteşti de lucruri pe care nu le-ai învăţat niciodată, căci orice cuvânt este o uitare şi aproape în oricare s-au îngropat înţelesuri de care nu mai ştii. Iar noi ar trebui să căutăm în aceste cuvinte acea noutate uitată, care ne va releva cine suntem.
Petre Ţuţea se înfiinţează în faţa neamului nostru cu alternativa creştină, considerând ortodoxismul ca fiind spaţiul cel mai prielnic spiritualităţii autohtone şi care se mulează cel mai bine pe fiinţa noastră naţională. Numai în astfel de circumstanţe destinul poporului nostru se va împlini în toată plenitudinea potenţialului său lăuntric. Altfel, suntem condamnaţi la a deveni străini de noi înşine şi, prin urmare, să ne ratăm ca neam.


Viaţa sau cum funcţionează o ruletă rusească

Bucur Andrei-Diane

Totul începe frumos…ca un basm…Te naşti înconjurat de rude şi, paradoxal, mori înconjurat tot de rude…Cine este aproapele nostru?...Să accept ce zice Biblia şi să consider că oricine poate fi acest aproape…? Te naşti doar ca să fii un nimic nefolositor iubit de toţi şi odată ce creşti şi ajungi un factor important al societăţii…ei bine…toţi te urăsc. Pe patul de moarte…toţi plâng şi sunt supăraţi, dar defapt ei scapă de concurenţă…cool…
În cine poţi avea încredere azi? Cine îţi va da o mână de ajutor mâine?
Te-ai întrebat vreodată de ce se sinucid oamenii?...normal că nu…Tu duci o viaţă fericită şi nu te-ai gândit niciodată, dar poate alţii au asta în gând în fiecare zi…
Unii o fac din dragoste, alţii sunt copleşiţi de griji, iar alţii pur şi simplu s-au săturat şi nu văd scopul vieţii, nu văd rolul lor în acest tot imens…Dar, până la urmă, cine îl vede?
Cum am spus şi mai devreme…oare suntem conştienţi că trecem prin viaţă fără un scop anume?
Unii spun că dacă ai credinţă nu ai viaţă şi invers…Dar dacă eu vreau a treia opţiune…:…neantul?
Aveţi impresia că cei mai mari oameni din lumea de azi au credinţă…nu! Dar sigur au viaţă şi după cum bine ştim, „aceştia îşi vor purta povara în viaţa de apoi”, dar cine a demonstrat că asta? De exemplu, bem apă doar pentru că alţii au demonstrat că nu se moare de la ea…dar în ziua de azi sau într-un trecut apropiat cine a demonstrat că există Rai sau Iad..?...you guessed…. no one…
În concluzie, ce e viaţa…?!?...Viaţa e ce o facem noi să fie…
Viaţa ta e mai bună decât a mea pentru că eu cred. Este viaţa mea mai bună pentru că eu cred asta…Există conceptul de viaţă mai rea sau viaţă mai bună…NU! Este doar conceptul de viaţă şi atât…! …full stop…
Suntem ceea ce vrem să fim dar, conştient, nu realizăm. Aici lucrează doar inconştientul nostru..doar cele mai ascunse gânduri…doar ce ne dorim cu adevărat în suflet…
Nu am fost creaţi corect…În fiecare zi suntem obligaţi să luptăm cu propria noastră persoană.De ce?....Deoarece din noi pornesc odată cu fiecare gând două impulsuri total opuse…unul logic din minte şi unul instinctiv din suflet..Deci cum alegi?...Atunci…ce este viaţa? ..minte sau inimă..? O ruletă rusească…un joc de noroc…

C.M.L.
…în amurg de suflet…
Dragă eu,…N-am mai scris demult…s-a pus praful pe foaie şi nisipul alb a căzut din cer…

…The begining of the end…

Mă uit la ceas şi văd direcţii…minutarul îndreptat spre Iad, secundarul îndreptat spre Rai, iar ceasul îndreptat spre casă…
Altădată trăiam şi cutreieram prin amintiri, dar acum amintirile mă vizitează rar, doar ca să-mi amintească faptul că trăiesc…
…Ce era odată o mare plină de viaţă e acum deşert…ce era odată suflet, grădină binecuvântată, acum e cimitir părăsit chiar şi de morţi…
Liniştea se lasă iar…Doar ceasul îndrăzneşte să spargă liniştea, păşind apăsat peste timp…
Kratos s-a aruncat de pe vârful Olimpului pentru că era hărţuit de sentimente şi remuşcări..Eu stau în vârful infinitului cu gândul de a mă arunca în neant doar pentru că nu mai simt nimic.

……………………………………………………………………………

Şi ninge cu petale sângerii de trandafir în noaptea plină de albeaţa lunii…
Şi ninge şi plouă cu lacrimi amare stoarse dintr-un suflet plin de venin…
Şi ninge-n noaptea plină de păcate luminată de bezna ignoranţei…

Şi ninge….


Întrebări...

Iuliana Negura

...gânduri şi enervări de seară aiurită de decembrie.
Nu înţeleg nici acum de ce persoanele care îţi spun cu sinceritate că nu te mint niciodată evită cu cea mai mare nesimţire să-ţi zică dracului chestia aia numită "adevăr".
Cola provoacă dependenţă,acum ştiu deşi nu vreau deloc să înţeleg...E ca ciocolata...Şi acum mai ştiu că doar un pahar cu nu ştiu ce fel de vitamine de-al mamei te mai poate scăpa de setea aia pe care o poţi potoli doar cu nenorocitul ăla de suc provenit din Rai...Doamne!
Am descoperit că târfele se vor da mereu "fete mari" şi că prietenii nu merită să fie prieteni doar pentru că te fac să te simţi prost când zic anumite chestii...
Mă enervează acele "anumite chestii" mai ales pentru faptul că nu înţeleg niciodată despre ce e vorba...Să n-ai doi prieteni în acelaşi timp...E prea periculos...Mai bine fără niciunul!
La fel cum târfele se vor da mereu "fete mari" aşa şi "şmecherii" se vor da mereu inteligenţi...
E ciudată chestia asta!Cred că mă sperie puţin...
Mi-am dat seama că oriunde aş pleca în lume,tot mă voi întoarce în acest sat mizer dar atât de special în felul lui!
Îmi iubesc părinţii-tot săptămâna asta am descoperit-doar pentru simplul fapt că nu sunt ca ceilalţi...Şi sincer,nu ştiu de ce am avut mereu impresia că sunt atât de...Mmm!Nu ştiu cum să-i zic căci sentimentul ăla nu ştiu cum se cheamă...Nu era ruşine,băi X-ulescule!Parcă eşti prost,zău!
Am fost cu sania...Acum mă dor picioarele,fundul şi spatele...Dar voi merge şi în vacanţă.Ştii de ce?
Pentru că niciodată n-o să mai am parte de aşa ceva...Nu ştiu de ce simt asta!
Sunt confuză,cred,şi chestia asta mă scoate din minţi!
Nu ştiu ce să mai cred...Parcă totul a luat-o pe dos...
Acum pare atât de interesant să-ţi baţi joc şi să pari tare!Şi plus acele târfe care au impresia că te conduc doar pentru că umblă din maşină în maşină,sau pur şi simplu acele fete care profită de faptul că sunt mai frumoase ca tine...Păpuşa,nu eşti neapărat şi mai inteligentă!
Deci,băi,frumoaselor,(asta-i pentru târfe) că nu zic antonimul specific Bucovinei,ia mai puneţi voi mâna pe un pix,ceva...Că sigur cărţi n-aveţi!
Am învăţat că trebuie să fii bună ca să fii bună.Deci,mă-nţelegi X-ulescule?
Băi,deci tre` să ai de toate.Da,măh,di tăti!
În primul rând trebuie să fii frumoasă!Deci ăsta e elementul cheie...Dacă nu eşti,e bun dacă ai sâni şi fund...Şi dacă le ai pe toate astea la un loc,e şi mai bine!
La urmă rămâne mintea...E bun să ai şi din asta...Şi dacă ai toţi factorii ăştia,eşti bună!
Băi,X-ulescule,m-ai înţeles?
Îi bun...
Cred că încep să mă simt naşpa deşi indiferenţa încă îmi conduce viaţa...Sau poate începe să-şi piardă din farmec...
Deci,un ultim cuvânt,X-ulescule,nu-mi lua în seamă cuvintele,nu au nicio valoare în comparaţie cu vorbele de aur ale prinţeselor care încă sunt deasupra mea pentru că au toate calităţile...

P.S:Merci,X-ulescule...!Te :x!

P.P.S:Să ia dracu` tot,nu mă supăr!EXERCITII ŞI PROBLEME UTILE
ÎN PREDAREA FRACŢIILOR

Negura Ancuta

1. Un baton de ciocolată se taie în 7 părţi egale. Scrieţi sub formă de fracţie cât reprezintă din batonul de ciocolată: o parte, două părţi, trei părţi, cinci părţi, şapte părţi.
2. Scrieţi ce fracţie din numărul zilelor lunii martie reprezintă:
- patru zile;
- o săptămână;
- ziua de 8 martie;
- ziua de 22 martie;
3. Coloraţi dreptunghiurile de mai jos, respectând culorile date şi părţile pe care le ocupă acestea. Găsiţi cel puţin două posibilităţi de a desena fiecare dreptunghi:
a) roşu; verde; alb. a)
b) galben; albastru; negru.
c) negru; roşu; galben.

b) c)4.Grupaţi fracţiile: după felul lor în subunitare, supraunitare, echiunitare.
5. Scrie fracţiile care au:
- numărătorul 10 şi numitorul mai mic decât 3;
- numitorul 5 şi numărătorul cuprins între 14 şi 18;
- numărătorul 2 şi numitorul un număr natural mai mic decât 5;
- numitorul 3 şi numărătorul un număr natural mai mare decât 6 şi mai mic decât 5;
- numărătorul 13 şi numitorul numere pare mai mici decât 10.
6. Scrie folosind numai cuvinte, următoarele fracţii: , .
7.Mama cumpără într-o zi m de stofă, iar a doua zi, cu 2 mai multă. Câţi metri de stofă a cumpărat în total?
8. Într-o pungă sunt 3kg de zahăr, în alta cu mai puţin. Câte kg de zahăr se află în ambele pungi la un loc?
9. Calculează:

10.Află termenul necunoscut:
; ; ; ;
< 11.Un călător a parcurs 12 km, ceea ce reprezintă din lungimea unui drum.Află lungimea drumului. 12. Un drum este egal cu din alt număr, iar suma lor este 80. Află numerele. 13.Află un număr, ştiind că înmulţindu-l cu , obţinem acelaşi rezultat ca atunci când scădem 30 din el. 14. Într-un grup de elevi, numărul fetelor este de două ori mai mare decât numărul băieţilor. Dacă ar mai veni în grup 9 băieţi şi numărul fetelor ar rămâne acelaşi, atunci numărul băieţilor ar fi egal cu din numărul fetelor. Câţi băieţi şi câte fete sunt în grup? 15. Dintr-un balot de stofă în lungime de 12m, o persoană cumpără din balot şi încă m. Câţi metri de stofă au rămas în balot? 16.Maria merge în vizită la bunici. Ea a parcurs km, ceea ce reprezintă din lungimea totală a drumului pe care îl are de parcurs. Ce lungime are drumul? 17. Lucrând la fel, în acelaşi ritm, 10 muncitori termină o lucrarea în 4 ore. În cât timp vor termina aceeaşi lucrare 8 muncitori, având acelaşi ritm de lucru? 18. Din 50 l de lapte se obţin 6 l de smântână. Câţi litri de smântână se obţin din 200 l de lapte? 19.Un robinet goleşte un rezervor în 4 ore. Al doilea robinet îl goleşte în 6 ore, iar al treilea, în 12 ore. Dacă cele trei robinete ar funcţiona, simultan, în cât timp ar goli bazinul? 20. Lalele din grădina bunicului au început să înflorească. În fiecare zi se dublează numărul lalelelor înflorite. În câte zile vor înflori toate lalelele, dacă după 6 zile au înflorit jumătate din ele? 21. Suma a patru numere este 1100. Al doilea număr este un sfert din al patrulea. Primul este de două ori mai mare decât al doilea şi cît jumătate din al treilea. Află cele patru numere. 22. Dintr-o şcoală, o parte din elevii claselor a IV-a au plecat în drumeţie. Cei 36 de elevi au fost aşezaţi în coloană câte unul. Unul din elevi, Adrian, constată că numărul elevilor din faţa sa este egal cu un sfert din numărul elevilor din urma sa. Al câtelea din şir este Adrian? 23. Află numerele a,b,c,d, ştiind că sunt îndeplinite simultan condiţiile: a=2568 b este din a; c este din b; d este din (b+c). 24. Într-un coş sunt de 5 ori mai multe nuci decât în al doilea coş. Dacă 120 de nuci din primul coş s-ar muta în al doilea, atunci numărul de nuci s-ar muta în al doilea, atunci numărul de nuci din al doilea coş ar reprezenta din numărul nucilor din primul coş. Câte nuci sunt în fiecare coş? 25.Scoate întergii din următoarele fracţii: 26. Introdu întregii în următoarele fracţii: . 27.Află o fracţie echivalentă: a) cu şi care să aibă numitorul 100; b) cu şi care să aibă numărătorul 4. 27. Compară fracţiile, folosind semnul potrivit:<, =, >.
şi ; şi ; şi ; şi ; şi ; şi .
28. Reprezintă cu ajutorul unor segmente de dreaptă următoarele fracţii:
30. La un concurs de cultură generală au participat 18 echipe. Dintre acestea, au ocupat locul I şi au ocupat locul al II-lea. Câte echipe au ocupat locul al III-lea, ştiind că toate echipele participante au fost premiate? Scrieţi sub formă de fracţie numărul echipelor care au ocupat locul al III-lea.
31. Un meşter olar a mers la târg cu 532 de vase delut. În prima zi a vândut din numărul vaselor, iar în a doua din numărul vaselor rămase după prima zi. Câte vase de lut mai are meşterul după două zile de târg?
32. Un prisăcar a strâns de la stupi 70 borcane cu miere. din totalul borcanelor sunt cu miere polifloră, din restul borcanelor sunt cu miere de salcâm, iar restul sunt cu miere de tei. Câte borcane cu miere, din fiecare fel, a strâns prisăcarul?
33. Află un număr, ştiind că din jumătatea lui este 872.
34. Suma a trei numere x,y,z este 312. Dacă din primul număr s-ar scădea , din al doilea , iar din al treilea , cele trei numere ar fi egale. Află cele trei numere.
35. După ce a parcurs din lungimea unui drum, un automobilist constată că a parcurs cu 248 km mai puţin decât din drum. Care este lungimea drumului?
36. O grădină dreptunghiulară are perimetrul de 8400 m. Numai pe lungimi se plantează tei din 5 în 5 m. Câţi tei se plantează, dacă lăţimea reprezintă din lungime?
37. Într-o şcoală sunt 2380 elevi. Dintre aceştia sunt fete. Află câte fete şi câţi băieţi sunt în acea şcoală.
38. La o alimentară s-au adus 976 kg zahăr. În prima zi s-a vândut din întreaga cantitate, iar a doua zi din cantitatea rămasă. Câte kilograme de zahăr au mai rămas?
39. Iulia cumpără o cutie de mazăre. Cât cântăreşte conţinutul dacă numai cutia goală cântăreşte 70g, adică din greutatea cutiei pline.
40. Cu din banii pe care îi are, Caludiu cumpără un stilou de 9 lei, iar din rest un atlas botanic. Câţi lei a avut Claudiu şi cât costă atlasul?


10/12/2015 19:44:51
hutuleacd
In numele libertatii absolute de exprimare, autorii raspund in mod direct de continutul materialelor publicate sub semnatura proprie
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one