Incepand cu anul editorial 2013-2014 puteti publica in revista noastra articole contra sumei de 30 lei/articol pe care ii veti depune in contul RO21BRDE340SV37012943400, deschis la banca BRD, titular cont Dragos Hutuleac. Confirmarea de plata o puteti face telefonic la 0742 281 934 sau atasati chitanta scanata alaturi de articolul trimis online. In acest pret intra eliberarea unei adeverinte de publicare, necesare portofoliului personal. Asteptam articolele dv. la adresa: edituracadrelordidactice@yahoo.com. PUBLICAM ORICE ARTICOL CARE SE INCADREAZA IN TEMATICA RUBRICILOR PE CARE LE DETINEM!!! Vă mulţumim!


Revista „Romania Azi" nu se vrea a fi „altfel”. Altfel sunt toate revistele. Noi vrem să fim numai diferiti. Diferiți în sensul ca vom promova normalul și firescul ca parte a cotidianului. Chestiuni care, la ora actuală, se află în contradicție. Evident, aceasta revista nu este nimic altceva decât o „aflare în treabă” a unor frustrați dar, totuși, parafrazând un fost prim-ministru, cititorii noștri sunt mai deștepți decât scriitorii altora. Așa că,vă rog, nu ne acordați nicio șansă. Adevărul e ca suntem foarte plictisitori. Tratăm exact aceleași probleme pe care le tratați și dumneavoastră care, normal, le tratați mult mai bine.

Nu, nu vrem sa trăim într-o lume mai bună. Aceasta este excelentă. Doar puțin prăfuită și neunsă. Scârție. În încercarea noastră de-a o unge, ne vom murdări mâinile cu cea ce se cheamă „societate”. O instituție menită să ajute omul dar care lucreză în detrimentul său. Singurul ei merit e acela că ne unește pe toți împotriva a ceva. Care este numele acelui ceva nu poate ști decât fiecare în parte.

Sincer, nu aveți niciun motiv sa ne citiți. Nu suntem geniali. Dar măcar încercăm.

Cu respect, Dragoș Huțuleac-editor
Membri onorifici: L.D. Clement, Emilia Guliciuc, Viorel Guliciuc

Colegiu redactional: Gabriela Alionte, Cornelia Bratu,Cristina Bîndiu, Daniela Ceredeev, Dandeş Albert Aurel,Marius Esi, Marius Cucu, Mitric Dănuţa, Gelu Clitnovici, Damian Gheorghiu, Corina Gheorghiu,Ovidiu Hutuleac ,Gabi Pîţu, Ilie Sauciuc

Colaboratori: Caciuc Adriana

Editor: Dragoş Huţuleac

Incepand cu anul editorial 2013-2014 puteti publica in revista noastra articole contra sumei de 10 lei/artico,l pe care ii veti depune in contul RO21BRDE340SV37012943400, deschis la banca BRD, titular cont Dragos Hutuleac. Confirmarea de plata o puteti face telefonic la 0742 281 934 sau atasati chitanta scanata alaturi de articolul trimis online. In acest pret intra eliberarea unei adeverinte de publicare, necesare portofoliului personal. Asteptam articolele dv. la adresa: revistaromaniaazi@yahoo.com. Vă mulţumim!
Revista apare in data de 24 a fiecarei luni.
Incepand cu anul editorial 2013-2014 puteti publica in revista noastra articole contra sumei de 30 lei/articol pe care ii veti depune in contul RO21BRDE340SV37012943400, deschis la banca BRD, titular cont Dragos Hutuleac. Confirmarea de plata o puteti face telefonic la 0742 281 934 sau atasati chitanta scanata alaturi de articolul trimis online. In acest pret intra eliberarea unei adeverinte de publicare, necesare portofoliului personal. Asteptam articolele dv. la adresa: edituracadrelordidactice@yahoo.com. PUBLICAM ORICE ARTICOL CARE SE INCADREAZA IN TEMATICA RUBRICILOR PE CARE LE DETINEM!!! Vă mulţumim!
Anul IV

ISSN 2067 – 5178

Recieve news about this website directly to your mailbox

Importanta filosofiei medievale (de Rosu Alexandru Stefan)

Avand in vedere ca cei mai multi ganditori medievali nu se vedeau pe ei insisi ca filosofi şi nu şi-au considerat scrierile reflecţii ale raţiunii, a faptului ca spiritul şi autoritatea scrierilor medievale rezidă din cu totul altă sursă decât raţiunea, s-a pus problema daca a existat cu adevarat filosofie medievala.
În timpul Evului Mediu, autoritatea cea mai mare o avea Scriptura, apoi scrierile sfinte (Sfinţii Părinţi), apoi accentul cădea pe interpretarea şi învăţătura Magistrului şi abia pe locul patru se putea vorbi de filosofie. Dictonul acelei epoci era: Filosofia este slujnica teologiei.
Filosoful si istoricul francez Etienne Gilson s-a dedicat studierii filosofiei medievale. Acesta afirma ca au existat doua perioade importante pentru filosofie: perioada antica si perioada moderna, iar pentru Evul Mediu introduce conceptul de Filosofie crestina.
De fapt, in Evul Mediu timpuriu s-a petrecut o mare depreciere a valorilor umaniste paralel cu exaltarea virtutilor nobile si a corpului cavaleresc, a vietii monastice si a devotiunii religioase intruchipate in reprezentantii bisericii. Aceasta avea controlul asupra intregii vieti sociale, economice, politice, spirituale, exercitandu-si puterea cu mijloace in calea carora violenta ocupa unul din primele locuri. Secolele II-V si chiar pana in secolul al VIII-lea, au fost un timp cand in planul vietii spirituale s-au impus prin lucrari si atitudini ale lor Sfintii Parinti ai bisericii. A fost timpul patristicii, dar si a reactiei venita din interiorul religiei impotriva patristicii. Incepand cu a doua jumatate a secolului al VIII-lea, feudalismul cunoaste transformari iar renasterea carolingiana a insemnat organizarea invatamantului si renasterea intelectuala. Este reconsiderata munca. In secolele IX-XI, biserica poate fi considerata o adversara a formelor de gandire care ieseau sau incercau sa iasa din tiparele ei. Cu secolul al XII-lea, viata economica si spirituala trece prin schimbari evidente. Este vremea lui Anselm, Abelard, Toma d'Aquino.
Scolastică este o noțiune derivată din latină, schola însemnând școală, care desemnează acea tendință din filosofie și teologie care, începând din perioada tardivă a Evului Mediu, a încercat să explice și să facă înțelese fenomenele supranaturale ale revelației creștine cu ajutorul rațiunii umane și, mai ales, al filosofiei lui Aristotel. Acest curent care, de la mijlocul secolului al XI-leapână în secolul al XV-lea, a fost un element dominant în instituțiile de învățământ religios și în universitățile Europei, avea ca scop principal alcătuirea unui sistem logic, în care să se reunească filosofia greacă și romană cu învățătura creștină. La început erau denumiți scolastici toți învățații din școlile monahale medievale, dar mai târziu termenul s-a limitat la profesorii de filosofie și teologie din universitățile epocii respective.
Epoca scolastică s-a evidenţiat prin următoarele caracteristici:
 A pregătit un cadru pentru pregătirea tinerilor in ştiinţele teologice: universităţile.
 A dezvoltat o metodă logică de sistematizare a teologiei şi găndirii creştine.
 A încercat reconcilierea revelaţiei creştine cu stiinta
 A încercat reconcilierea teologiei cu filosofia
 A favorizat dezvoltarea culturii,
In secolele XIII-XIV s-au dezvoltat orasele, comertul, legaturile dintre diferite centre comerciale europene, a luat amploare invatamantul. Incepeau sa se simta zorii altei lumi decat cea care dura de 1000 de ani.

Bibliografie:
1. Enciclopedie de Filosofie si Stiinte Umane, Editura ALL EDUCATIONAL, Bucuresti, 2007.
2. Gh. Al. Cazan, Introducere in filosofie, Editura Universitara, Bucuresti, 2006.
3. http://ro.wikipedia.org/wiki/Scolastic%C4%83
06/08/2015 13:14:12
hutuleacd
In numele libertatii absolute de exprimare, autorii raspund in mod direct de continutul materialelor publicate sub semnatura proprie
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one