Incepand cu anul editorial 2013-2014 puteti publica in revista noastra articole contra sumei de 30 lei/articol pe care ii veti depune in contul RO21BRDE340SV37012943400, deschis la banca BRD, titular cont Dragos Hutuleac. Confirmarea de plata o puteti face telefonic la 0742 281 934 sau atasati chitanta scanata alaturi de articolul trimis online. In acest pret intra eliberarea unei adeverinte de publicare, necesare portofoliului personal. Asteptam articolele dv. la adresa: edituracadrelordidactice@yahoo.com. PUBLICAM ORICE ARTICOL CARE SE INCADREAZA IN TEMATICA RUBRICILOR PE CARE LE DETINEM!!! Vă mulţumim!


Revista „Romania Azi" nu se vrea a fi „altfel”. Altfel sunt toate revistele. Noi vrem să fim numai diferiti. Diferiți în sensul ca vom promova normalul și firescul ca parte a cotidianului. Chestiuni care, la ora actuală, se află în contradicție. Evident, aceasta revista nu este nimic altceva decât o „aflare în treabă” a unor frustrați dar, totuși, parafrazând un fost prim-ministru, cititorii noștri sunt mai deștepți decât scriitorii altora. Așa că,vă rog, nu ne acordați nicio șansă. Adevărul e ca suntem foarte plictisitori. Tratăm exact aceleași probleme pe care le tratați și dumneavoastră care, normal, le tratați mult mai bine.

Nu, nu vrem sa trăim într-o lume mai bună. Aceasta este excelentă. Doar puțin prăfuită și neunsă. Scârție. În încercarea noastră de-a o unge, ne vom murdări mâinile cu cea ce se cheamă „societate”. O instituție menită să ajute omul dar care lucreză în detrimentul său. Singurul ei merit e acela că ne unește pe toți împotriva a ceva. Care este numele acelui ceva nu poate ști decât fiecare în parte.

Sincer, nu aveți niciun motiv sa ne citiți. Nu suntem geniali. Dar măcar încercăm.

Cu respect, Dragoș Huțuleac-editor
Membri onorifici: L.D. Clement, Emilia Guliciuc, Viorel Guliciuc

Colegiu redactional: Gabriela Alionte, Cornelia Bratu,Cristina Bîndiu, Daniela Ceredeev, Dandeş Albert Aurel,Marius Esi, Marius Cucu, Mitric Dănuţa, Gelu Clitnovici, Damian Gheorghiu, Corina Gheorghiu,Ovidiu Hutuleac ,Gabi Pîţu, Ilie Sauciuc

Colaboratori: Caciuc Adriana

Editor: Dragoş Huţuleac

Incepand cu anul editorial 2013-2014 puteti publica in revista noastra articole contra sumei de 10 lei/artico,l pe care ii veti depune in contul RO21BRDE340SV37012943400, deschis la banca BRD, titular cont Dragos Hutuleac. Confirmarea de plata o puteti face telefonic la 0742 281 934 sau atasati chitanta scanata alaturi de articolul trimis online. In acest pret intra eliberarea unei adeverinte de publicare, necesare portofoliului personal. Asteptam articolele dv. la adresa: revistaromaniaazi@yahoo.com. Vă mulţumim!
Revista apare in data de 24 a fiecarei luni.
Incepand cu anul editorial 2013-2014 puteti publica in revista noastra articole contra sumei de 30 lei/articol pe care ii veti depune in contul RO21BRDE340SV37012943400, deschis la banca BRD, titular cont Dragos Hutuleac. Confirmarea de plata o puteti face telefonic la 0742 281 934 sau atasati chitanta scanata alaturi de articolul trimis online. In acest pret intra eliberarea unei adeverinte de publicare, necesare portofoliului personal. Asteptam articolele dv. la adresa: edituracadrelordidactice@yahoo.com. PUBLICAM ORICE ARTICOL CARE SE INCADREAZA IN TEMATICA RUBRICILOR PE CARE LE DETINEM!!! Vă mulţumim!
Anul IV

ISSN 2067 – 5178

Recieve news about this website directly to your mailbox

JOCURI DINAMICE CU MINGEA. JOC DE PASE IN DOI (de prof. Afusoaie Vasile)

JOCURI DINAMICE CU MINGEA.JOC DE PASE IN DOI (de prof. Afusoaie Vasile)

Jucătorii se aliniază pe două linii față în față, formând perechi. Intervalul dintre jucătorii de pe aceeași linie va fi de cel puțin 2-3 pași. Distanța dintre linii se va fixa în funcție de mingile care sunt folosite în joc.
Toți jucătorii dintr-o linie primesc câte o minge. La semnal, dat de conducător, începe concursul de pase pe perechi.
Câștigă perechea care reușește să execute prima un anumit număr de pase sau care, într-un timp dinainte stabilit, a executat cele mai multe pase. Aceste condiții se hotărăsc înainte de începerea concursului. Jocul apelează la foarte multă corectitudine din partea jucătorilor.
Reguli:
- Pasele vor fi de volei, baschet, handbal sau fotbal, în funcție de mingile
de care dispunem. Se pot folosi orice pase din jocul sportiv respectiv sau se pot
stabili anumite procedee.
- Dacă un jucător scapă mingea, el va alerga după ea, va reveni pe locul
său și pasele se vor relua, numărându-se în continuare.
Indicații metodice:
- Pentru pasele de volei și baschet, distanța dintre jucătorii aceleiași
perechi va fi de 4-5 pași; pentru pasele de handbal și fotbal această distanță va
fi mult mai mare. Dacă folosim eventual mingi de oină, distanța trebuie să
ajungă la 15-20 de pași.
- Pentru băieți se pot folosi și pase de fotbal cu capul.
- Conducătorul jocului va urmări executarea corectă a paselor în cazul
stabilirii unui anumit procedeu de pasare. El va atrage atenția asupra abaterilor
ce se săvârșesc în cursul întrecerii și - dacă se repeăa - poate descalifica
perechea vinovată. De asemenea, el va supraveghea ca distanța dintre cei doi
jucători care pasează să nu se micșoreze, semnalând acest lucru și cerând celor
în cauză să revină la distanța normală.


MINGEA IN CERC
Jucătorii formează un cerc la un interval de 2-3 pași unul de altul. Doi dintre ei, aflați față în față pe circumferința cercului, primesc câte o minge.

La un semnal, începe pasarea mingilor. Ele sunt trimise, din om în om, în același sens pe circumferința cercului, urmărindu-se una pe alta. Dacă la un moment dat unul din jucători primește o pasă înainte ca mingea pe care a primit-o anterior să fi ajuns la jucătorul următor, jocul se oprește și cel în cauză capătă un punct de penalizare. Jocul se reia, însă acum pasarea mingilor se va face în celalalt sens. După 10-15 reluări, sunt stabiliți câștigătorul sau câștigătorii, aceștia fiind jucătorii cu cele mai puține puncte de penalizare.
Reguli:
- Cel care scapă mingea din mână este dator s-o culeagă și să continue pasele.
- Dacă dintr-o pasă greșit dată s-a ajuns la întâlnirea celor două mingi,
penalizarea va reveni jucătorului care a greșit pasa.
Indicații metodice:
- Pentru a se da o formă cât mai exactă cercului, copiii îl vor forma ținându-
se de mâini, apoi lăsând brațele jos vor face un anumit număr de pași înapoi.
- Jocul se poate complica de la început, sau pe parcursul lui, prin
introducerea a 3 sau 4 mingi.
- Se va recomanda jucătorilor o mare atenție în primirea și darea paselor
atât ca viteză, cât și în ceea ce privește corectitudinea.

Variantă:

Acest joc se poate organiza și sub forma unei întreceri între două echipe, mai ales atunci când numărul participanților este mai mare (20-30).
După ce jucătorii au format cercul, ei se numără câte doi. Cei care au numerele unu formează o echipă, cei cu numerele doi, cealaltă echipă.
Jocul se desfășoară asemănător celuilalt, cu excepția faptului că mingile se pasează numai între jucătorii aceleiași echipe, adică peste un jucător de pe cerc. Când mingea unei echipe a ajuns-o și a întrecut-o pe a celeilalte, jocul se oprește și echipa mai îndemânatică capătă un punct.
Jocul se reia, câștigând echipa care realizează prima 5 sau 7 puncte.

LUPTA PENTRU MINGE IN CERCURI

Pe un spațiu mai mare de joc se desenează pe pământ cercuri cu diametrul de l m, într-un număr egal cu jumatate din numărul participanților. Cercurile nu vor fi desenate într-o anumită ordine, însă distanța între ele va fi de cel puțin 3 m.
Fiecare cerc este ocupat de către un jucător. Restul jucătorilor se împrăștie în tot spațiul dintre cercuri. Jucătorii din cercuri pasează între ei o minge de handbal sau de baschet. Ei nu au voie să iasă din cercurile lor pentru a prinde sau arunca mingea, în acest timp cei dinafară aleargă și sar, căutând să intercepteze aceste pase. Când un jucător dinafară prinde mingea, el strigă: „Schimb de locuri!'. La acest semnal, jucătorii din cercuri trebuie sa le părăsească, în felul acesta, pentru un moment, toate cercurile devin libere. Ele pot fi ocupate de oricare dintre participanții la joc. Când toate cercurile au fost ocupate, jocul se reia, unii pasând mingea între ei, ceilalți căutând s-o intercepteze.
Reguli:
- în timpul pasării mingii, limitele cercurilor nu pot fi depășite nici de cei
din interiorul lor, nici de cei care aleargă printre ele. Nerespectarea acestor
reguli va duce la anularea intercepției sau la hotărârea ei ca valabilă, în cazul
când a influențat vizibil jocul.
- Dacă după darea semnalului de schimb de locuri un jucător rămâne în
continuare în cercul pe care 1-a ocupat, el îl va ceda celui mai apropiat jucător
rămas în afara cercurilor.

ATINGE MINGEA
Prin tragere la sorți sau prin numărătoare, unul dintre jucători trece în centrul terenului. Toți ceilalți formează în jurul lui un cerc, la lățimea brațelor întinse.
Jucătorii de pe cerc își pasează între ei o minge. Mingea poate fi trimisă în orice direcție prin aer sau rostogolită pe pământ, însă în așa fel încât jucătorul din centru să nu o poată intercepta. Acesta, alergând în interiorul cercului, caută să atingă mingea care se găsește în aer, pe pământ sau în mâinile unui jucător.
Dacă el reușește acest lucru, schimbă locul cu jucătorul care a fost ultimul în contact cu mingea, înainte ca ea să fi fost interceptată.
Reguli:
- Jucătorii de pe cerc pot pasa mingea numai cu ajutorul mâinilor.
Jucătorul din interior se poate folosi, pentru intercepția mingii, de orice parte a
corpului, inclusiv piciorul.
- Dacă un jucător n-a reușit să prindă mingea și aceasta a ieșit în afara
cercului, el este obligat să alerge după ea și s-o paseze de pe locul unde a cules-
o, spre jucătorii de pe cerc. În acest caz, jucătorul din centru poate ieși în afara
cercului pentru a urmări mingea.
- Pasele din aer nu vor depăși înalțimea jucătorului din interior, când
acesta stă cu brațele întinse în sus. Când conducătorul jocului apreciază că o
asemenea pasă ar fi putut fi interceptată dacă era dată la înalțimea permisă, el
poate dicta schimbarea jucătorului cu cel care nu a respectat această regulă.
Indicații metodice:
- Dacă efectivul participanților este format din copii cu o bună
îndemânare în darea și primirea pasei, și prin acesta misiunea jucătorului din
interior fiind prea grea, se pot introduce doi jucători care vor colabora între ei în
interceptarea paselor. Când aceștia reușesc să atingă mingea, locul lor va fi luat
de cei doi jucători care efectuau pasa între ei. Dacă mingea se găsea în brațele
unui jucător, în momentul în care a fost atinsă, în afara acestuia va intra în cerc
și jucătorul de la care a primit pasa.

MINGEA LOVITA CU PICIORUL IN CERC

Jucătorii, prinși de mâini, formează un cerc în așa fel ca între doi participanți alăturați să fie un interval de cel puțin un pas mare. În interiorul cercului se află un jucător cu o minge de fotbal. Acesta caută să scoată mingea în afara cercului, prin lovituri de picior fie pe sub mâinile celor de pe cerc, fie pe lângă picioarele lor. Aceștia încearcă să oprească mingea cu piciorul drept sau stâng, după cum s-a hotărât dinainte.
Dacă mingea, lovită de jucătorul din centru, iese în afara cercului pe deasupra mâinilor, acesta este nevoit s-o introducă în interior, în această situație toți jucătorii se întorc cu fața în afara cercului și se prind din nou de mâini. Când unul din cei care formează cercul lasă mingea să iasă sau să intre în cerc printre picioarele sale sau prin partea care trebuia el s-o apere, atunci va lua locul celui din centru.
La fiecare schimbare a jucătorului din centru se schimbă și piciorul cu care trebuie oprită mingea.
Reguli:
-În încercarea de a strecura mingea printre ceilalți jucători, jucătorul din centru nu are voie să se ajute de mâini.
-Dacă un jucător de pe cerc intervine în oprirea mingii cu piciorul interzis, el va lua locul celui din centru.]
Indicații
- Conducătorul jocului va urmări ca cercul să nu se strângă prea mult,
păstrându-se intervalul de un pas mare între jucători. El va da indicații în acest
sens, fără a opri desfășurarea jocului.
- Conducătorul va supraveghea cu multă atenție ca jucătorul din centru să
nu loveasca prea tare mingea, pentru a nu accidenta pe cei care formează cercul.

APĂRAREA GRANIȚII

Pe un teren de fotbal, folosind în parte marcajul acestuia, se delimitează spațiul de joc - un dreptunghi cu latura mare de 60 pași și cea mică de 30 pași, despărțit în două printr-o linie de centru. Laturile mici ale acestui teren constituie granițele ce urmează a fi apărate.
În fiecare jumătate de teren intră câte o echipă: trei jucători capătă rolul de portari și ocupă posturi în apropierea graniței. Restul jucătorilor sunt de câmp și se împrăștie pe toată suprafața de teren care revine echipei. Prin tragere la sorți, mingea este dată unei echipe. De pe linia de fund, unul din portari lovește mingea cu piciorul în așa fel încât s-o apropie cât mai mult de linia de centru. Până în apropierea acestei linii mingea poate fi atinsă cu piciorul de un jucător. Al treilea însă va încerca ca, printr-o lovitură cât mai puternică, să trimită mingea înapoi liniei de fund adverse. Dacă mingea, lovită de el, trece această linie la cel mult înalțimea unui jucător cu brațele întinse sus, echipa sa capătă un punct. Dacă acest lucru nu reușește și portarii sau jucătorii de câmp adverși rețin mingea, este rândul lor să atace prin două pase și o lovitură puternică s.a.m.d. După marcarea unui punct, sau dacă mingea a trecut peste linia de fund la o înalțime mai mare de cea regulamentară, jocul se reia ca la început de către echipa atacată. Se joacă în reprize, fiecare repriză terminându-se când una din echipe a marcat un număr de puncte dinainte stabilit (5,7). Echipa care câștigă două reprize din trei este declarată învingătoare. După fiecare repriză echipele schimbă terenul între ele.
Reguli:
- O echipă nu poate atinge mingea mai mult de trei ori în terenul propriu,
inclusiv expedierea ei la adversari.
- Dacă arbitrul jocului apreciaza că lovirea mingii cu mâna de către un
jucător de câmp a împiedicat marcarea unui punct, el poate acorda acest punct
echipei adverse.
- Portarii au voie să intervină și cu mâna, însă după ce au prins mingea nu
se pot deplasa cu ea în brațe, ci o degajează cu piciorul. Dacă în încercarea de a
opri o minge portarul a respins-o cu mâna și mingea s-a depărtat de el la mai
mult de doi pași, se consideră că mingea a fost jucată de portar.
- Dacă mingea a ieșit în afara tușelor laterale ale terenului, ea va fi repus
în joc în dreptul locului respectiv de echipa în terenul căreia a ieșit în felul
următor: prin aruncare de la margine spre un coechipier (ca în fotbal), dacă
mingea a fost trimisă de adversari, sau prin lovitura cu piciorul spre terenul
advers, fără drept de marcare a unui punct, dacă ultimul care a atins mingea a
fost un jucator din jumatatea de teren unde a iesit mingea.
- Dacă jucătorul unei echipe, lovind greșit mingea, o trimite înapoi
propriei sale linii de fund, indiferent de înalțimea la care zboară mingea, se
consideră punct valabil pentru echipa adversă.
Indicații metodice:
- Pentru a obliga juătorii să întrebuințeze mai mult pasele, se poate
hotărî ca numărul minim de loviri a mingii în propriul teren să fie de trei.
- Conducătorul jocului va fi foarte atent în aprecierea înalțimii la care trece mingea peste linia de fund, pentru a decide cu multa obiectivitate valabilitatea punctului marcat.
- Se poate stabili ca după fiecare punct marcat portarii să schimbe rolurile lor cu jucătorii din câmp.

MINGEA LA TURN
CARACTERUL JOCULUI: aruncare, pase, interceptarea mingii.
Loc: curte, poiana.
Participanti: 10-12.. jucatori.
Material: o minge de handbal, volei, sau de cauciuc, cu format mai mare.
Se improvizeaza un „turn', reprezentat printr-un trepied format din trei bete sau crengi mai lungi, legate la mijloc cu o sfoara. Prin numaratoare sautragere la sorti, unul din jucatori capata rolul de pazitor si trece in dreptul turnului. Ceilalti formeaza, in jurul turnului, un cerc cu raza de 5-6 m si fiecare din ei isi fixeaza, cu o linie trasa pe pamant locul sau de pe cerc.
Jucatorii de pe cerc au o minge si prin aruncari cauta sa darame tumul, in traiectoria acestor aruncari se interpune insa jucatorul-pazitor. El poate prinde sau respinge mingea cu mana sau piciorul. Pentru a insela vigilenta pazitorului, jucatorii de pe cerc folosesc mult pasele cu mingea intre ei, cautand momentul cel mai potrivit pentru o aruncare decisiva, si anume atunci cand pazitorului ii este greu sa mai intervina. Cel care darama turnul devine pazitor.
Reguli:
- Jucatorii de pe cerc nu au voie sa patrunda in interiorul lui.
- Daca pazitorul darama singur turnul, el schimba rolul cu ultimul jucator
care a atins mingea.
- Indicatii metodice:
- Jocul se recomanda mai mult pentru baieti.
- Daca toti jucatorii cunosc jocul de fotbal, pasarea si lovirea mingii se
face cu piciorul, atragandu-se atentia asupra puterii loviturii care ar putea
accidenta pe pazitor.

TINTA ROSTOGOLITOARE
CARACTERUL JOCULUI: aruncare, ochire.
Loc: teren plat, cu zgura sau pamant.
Participanti: 16-20 copii, impartiti in doua echipe egale.
Material: o minge de volei, fotbal sau baschet si un numar de mingi mici, egal cu cel putin jumatate din efectivul participantilor.
Se delimiteaza un teren dreptunghiular cu laturile de 6 x 12 m. in afara terenului, in spatele celor doua laturi mici, se plaseaza cate o echipa, in interiorul terenului, la 4 m de laturile mici si paralel cu acestea, se traseaza pe pamant cate o linie.
in centrul terenului se pune mingea tinta. Fiecarei echipe i se distribuie un numar egal de mingi mici. La semnal, jucatorii incep sa arunce aceste mingi in tinta, cautand prin lovituri cat mai precise si puternice s-o faca sa se rostogoleasca dinspre linia echipei adverse. Echipa care reuseste acest lucru capata un punct si jocul se reia de la inceput. Castiga echipa care acumuleaza prima 3 sau 5 puncte, dupa cum s-a stabilit.
in tot timpul jocului mingile sunt culese de jucatorii ambelor echipe si aruncate din nou.
Reguli:
- in timpul aruncarii, jucatorii nu au voie sa depaseasca linia de fund
respectiva.
- Mingile mici ramase in spatiul dintre cele doua linii de 4 m vor fi
culese, din timp in timp, numai de conduca torul jocului, care le va distribui in
mod echitabil celor doua echipe.
- Daca mingea-tinta se rostogoleste in afara laturilor lungi ale terenului,
in spatiul dintre cele doua linii de 4 m, jocul va fi oprit si conducatorul o va
plasa pe mijlocul terenului in dreptul locului unde a iesit.
Indicatii metodice:
- Pentru acest joc poate fi folosit si un teren de volei cu marcajul
regulamentar, in acest caz, spatiul de rostogolire a mingii-tinta va fi intre cele
doua linii de 3 m.
VARIANTA:
Acelasi joc se poate organiza cu un numar mai mare de participanti (20-40). Acum spatiul de joc va fi un patrat cu latura de 10-12 m. in fiecare colt alpatratului fiind infipt un stegulet sau plasat un obiect. Jucatorii se impart in patru echipe egale ca numar si fiecare echipa se aliniaza pe una din laturilepatratului. Dupa ce s-au distribuit mingile mici fiecarei echipe, jucatorii incep sa le arunce in mingea-tinta, plasata initial in mijlocul terenului. Mingile aruncate vor fi culese de jucatori si aruncate din nou.
Daca mingea-tinta se rostogoleste in afara patratului, este declarata invingatoare echipa din fata aceleia in dreptul careia a iesit mingea.
Reguli:
- Aruncarea in tinta se face numai din afara laturilor patratului.
- Mingile aruncate, care se opresc in interiorul terenului delimitat, pot fi
culese numai de jucatorii echipei celei mai apropiate, acestia neavand insa voie
sa stanjeneasca prin aceasta aruncarile adversarilor sau sa atinga mingea-tinta.
Indicatii metodice:
- Dimensiunile patratului vor fi stabilite in functie de varsta si sexul
participantilor.
- Daca dupa un timp oarecare, apreciat de conducator ca fiind prea lung,
mingea-tinta se mai afla in interiorul patratului, jocul poate fi oprit si este
declarata invingatoare echipa care este cea mai departata de minge.
-
DOBOARA MINGEA!
CARACTERUL JOCULUI: ochire.
Loc: teren.
Participanti: doua echipe formate din cate 10-15 jucatori.
Materiale: un taburet, o minge medicinala si mingi de oina pentru intregul colectiv.
in curtea scolii, sau in alta parte, alegem o portiune de teren in care sa nu fie pericolul de a sparge geamuri. Prin doua linii paralele, la distanta de 12—20 m intre ele, marcam liniile de aruncare. Pe mijlocul terenului, la egala distanta intre linii, se aseaza un taburet si pe acesta o minge medicinala mai mica. Cele doua echipe se aliniaza fiecare inapoia uneia dintre liniile de aruncare, toti jucatorii avand in mana cate o minge de oina sau similara. La semnal, intregul colectiv dezlantuie tirul asupra mingii medicinale, incercand sa o loveasca si sa o doboare. Victoria revine echipei care a determinat caderea mingii pe terenul advers.
Daca dupa aruncarea tuturor mingiilor de oina tinta n-a cazut, se opreste jocul pentru culegerea mingilor si jocul se reia.
Reguli:
- in timpul ochirii cu mingea, jucatorii n-au voie sa depaseasca linia de ochire.
Nici un jucator n-are voie sa aiba mai mult de o minge.

Indicatii metodice:
- Distantele dintre liniile de aruncare se stabilesc dupa posibilitatile
colectivului.
- Daca colectivul este numeros, pot fi asezate mai multe tinte.
in cazul cand nu dispunem de numarul necesar de mingi, acestea pot fi
confectionate, prin mijloace proprii, de catre copii. Desigur, aceasta operatie se
face cu cateva zile mai inainte. Procedeul este urmatorul: introducem in apa
calda o cantitate de ziare (pentru o minge sunt necesare doua ziare) si se lasa
cateva minute.
- Hartia de ziar, bine imbibata, se transforma repede intr-o materie aproape pastoasa care se lasa foarte usor modelata. Se scoate hartia din apa, sestoarce bine prin presare si apoi se modeleaza cu ajutorul palmelor. Pentru a-i da greutatea necesara, se introduc cateva pietricele de marimea alunelor. Dupamodelare se pun la uscat langa o sursa de caldura (soba, calorifer). Pentru a o face mai rezistenta, dupa uscare, se leaga in cruce cu o sfoara subtire de canepa. O asemenea minge rezista la cateva jocuri.

INTRE DOUA FOCURI
CARACTERUL JOCULUI: lovirea cu mingea a adversarilor.
L O C: teren, sala mare.
Participanti: doua echipe, formate din cate 10-15 jucatori.
Material: minge de handbal.
Spatiul de joc este delimitat printr-un dreptunghi mare, impartit in doua printr-o linie de centru; in spatele liniilor de fund trebuie sa existe un spatiu liber de cel putin2-3 m. Jucatorii sunt impartiti in doua echipe egale, avand fiecare cate un capitan. Fiecare echipa ocupa o jumatate de teren, iar capitanii trec in spatiul liber dinapoia terenului ocupat de echipa adversa. Unul din capitani capata mingea prin tragere la sorti. Jocul consta in aceea ca jucatorii unei echipe (cei din teren) si capitanul incearca sa loveasca cu mingea pe adversari. Acestia trebuie sa evite mingea sarind, alergand sau oprind-o cu palmele. Mingea poate sa nu fie aruncata direct, ci pasata in prealabil intre jucatori si capitan-, pentru a deruta pe adversari. Mingea revine adversarilor daca unul din jucatorii echipei respective a reusit s-d intercepteze sau s-o opreasca cu palmele. Jocul nu se opreste, ci continua in acelasi fel, doar ca de asta data se apara cealalta echipa. Orice jucator atins de minge in alta parte a corpului decat in palme trece in afara terenului, in spatiul ocupat de capitanul echipei sale, si il ajuta la prinderea si aruncarea mingii.
Castiga echipa care a reusit sa scoata din terenul de joc pe toti jucatorii adversi.
Reguli:
- Jucatorii din teren nu au voie sa iasa in afara limitelor terenului propriu
pentru a nu fi atinsi sau pentru a culege mingea.
- Daca mingea iese in afara terenului de joc, ea poate fi luata numai de
capitani. Acestia nu pot arunca sau pasa mingea decat in spatele liniei de fund,
adica din spatiul liber.
Se considera lovitura valabila si atingerea unui adversar de catre mingea
ricosata din pamant.

Indicatii metodice:
- Jocul este indicat mai ales pentru baieti, daca se joaca eu mingi de oina.
- Daca spatiul dinapoia liniilor de fund este suficient de mare, se poate
permite si lovirea capitanului echipei adverse; in cazul cand capitanul a fost
lovit, jocul se opreste si echipa acestuia pierde jocul.
- in ambele variante, capitanul trebuie ales dintre jucatorii cei mai
indemanatici si mai bine pregatiti.
Daca jucatorii sunt indemanatici si jocul dureaza mai mult, fara sa se
ajunga ca toti jucatorii unei echipe sa fie loviti, conducatorul poate limita durata
jocului, in acest caz, castigatori sunt cei care au reusit sa scoata mai multi
jucatori din echipa adversa in timpul prevazut.

Jocul „intre patru focuri' e o alta varianta.
Fiecare echipa isi mai trimite cate doi capitani, buni ochitori, care ocupa loc in afara liniilor laterale ale terenului echipei adverse, in acest caz, jucatorii pot fi loviti din fata, din spate, din stanga si din dreapta.
in cazul folosirii acestei variante, terenul trebuie sa fie mai mare, pentru a putea asigura jucatorilor spatiul necesar de refugiu.
02/12/2015 11:54:45
hutuleacd
In numele libertatii absolute de exprimare, autorii raspund in mod direct de continutul materialelor publicate sub semnatura proprie
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one